Składniki:
- 2 sztuki kolczocha jadalnego (opcjonalnie: marchew, kapusta biała, cukinia, kalarepa)
- kilka ząbków czosnku
- olej, sól (opcjonalnie: sos rybny, sos ostrygowy, pieprz, zielona cebula)
Przygotowanie:
Obieranie:
Owoce kolczocha nie jest gładka, więc najpierw obieram cienką warstwę skóry obieraczką, w miejscach zgłębienia obieram małym nożem, jest to trochę czasochłonne, ale gdybym obierał w całości grubo, to odchodzi dużo miąższu owocu, a to bardzo szkoda.
Najprostszy przepis dania z Kolczocha jadalnego
Składniki:
- 2 sztuki kolczocha jadalnego (opcjonalnie: marchew, kapusta biała, cukinia, kalarepa)
- kilka ząbków czosnku
- olej, sól (opcjonalnie: sos rybny, sos ostrygowy, pieprz, zielona cebula)
Przygotowanie:
Obieranie:
Owoce kolczocha nie jest gładka, więc najpierw obieram cienką warstwę skóry obieraczką, w miejscach zgłębienia obieram małym nożem, jest to trochę czasochłonne, ale gdybym obierał w całości grubo, to odchodzi dużo miąższu owocu, a to bardzo szkoda.
Uwaga:
Owoce kolczocha wydziela sok podobny do mleka, jest lepki, klejący, więc lepiej jest podczas obierania często umyć lub zanurzyć w wodzie.
Pokroję owoce na pół, wyrzucę gniazdka nasiona, potem pokroję na plasterki.
- czosnek siekać na drobno
- do garnka wleję trochę oleju, podgrzewam na niewielkim ogniu, gdy olej się podgrzewa dodam połowę czosnku, podsmażę, gdy czosnek zaczyna pachnieć dodam owoce i szybko mieszam, aby owoce nasiąka olejem. Gdy owoce nasiąkało olejem dodam sól i dalej mieszam. Gdy owoce nasiąkało solą dodam odrobinę wody i dalej mieszam (teraz gdy dodałem wody można zwiększyć ogień, aby szybciej smażyło a owoce się nie przepala, bo jest trochę wody).
Opcjonalnie: Po chwilę smażenia dodam łyżkę sosu rybnego (UWAGA: jeśli planujesz dodać sos rybny, to wcześniej daj mniej soli, bo sos rybny jest słony!)
Na 1-2 minut przed zaplanowanym wyłączenia kuchenki, dodam łyżkę sosu ostrygowego.
Podsmażę jeszcze 1-2 minuty, gdy owoce już nie jest surowa a jeszcze twarda, to już jest gotowa. Dodam resztę czosnku, mieszam i wyłączam kuchenkę.
Całość procesu gotowania trwało dosłownie tylko kilka minut. (jeśli ktoś lubi bardziej miękkie, to sobie smaży dłużej, ale wg. mnie warzywa czy owoce (np. cukinia, kalarepa, dynia, kolczoch itd.) podsmaży na chrupiąco, tzn. nie jest surowa a jeszcze jest twarda ma lepszy smak niż gotowania na miękkie.
Dodatkowo jak kto woli może dodać przyprawy: pieprz, cebula zielona itd.
To jest najprostszy przepis, można smażyć z mięsem, proces jest podobny tyle, że najpierw smażymy mięso, gdy mięso będzie prawie dobre dopiero dodajemy owoce kolczocha i smażymy kilka minut do momentu, gdy owoce nie będzie surowe.
Zdjęcia ilustrowane
Kolczoch jadalny podsmażone z czosnkiem
Kolczoch jadalny podsmażone z marchewką i czosnkiem