Kuchnia wietnamska - Przepisy kulinarne

Przepisy dań wietnamskich, które ja osobiście gotowałem lub przetworów domowych robionych przez mnie

Kolczoch jadalny podsmażony z czosnkiem - Przepis

Składniki:

  • 2 sztuki kolczocha jadalnego (opcjonalnie: marchew, kapusta biała, cukinia, kalarepa)
  • kilka ząbków czosnku
  • olej, sól (opcjonalnie: sos rybny, sos ostrygowy, pieprz, zielona cebula)

Przygotowanie:

Obieranie:

Owoce kolczocha nie jest gładka, więc najpierw obieram cienką warstwę skóry obieraczką, w miejscach zgłębienia obieram małym nożem, jest to trochę czasochłonne, ale gdybym obierał w całości grubo, to odchodzi dużo miąższu owocu, a to bardzo szkoda.

Najprostszy przepis dania z Kolczocha jadalnego

Składniki:

  • 2 sztuki kolczocha jadalnego (opcjonalnie: marchew, kapusta biała, cukinia, kalarepa)
  • kilka ząbków czosnku
  • olej, sól (opcjonalnie: sos rybny, sos ostrygowy, pieprz, zielona cebula)

Przygotowanie:

Obieranie:

Owoce kolczocha nie jest gładka, więc najpierw obieram cienką warstwę skóry obieraczką, w miejscach zgłębienia obieram małym nożem, jest to trochę czasochłonne, ale gdybym obierał w całości grubo, to odchodzi dużo miąższu owocu, a to bardzo szkoda.

Uwaga:
Owoce kolczocha wydziela sok podobny do mleka, jest lepki, klejący, więc lepiej jest podczas obierania często umyć lub zanurzyć w wodzie.

Pokroję owoce na pół, wyrzucę gniazdka nasiona, potem pokroję na plasterki.

- czosnek siekać na drobno

- do garnka wleję trochę oleju, podgrzewam na niewielkim ogniu, gdy olej się podgrzewa dodam połowę czosnku, podsmażę, gdy czosnek zaczyna pachnieć dodam owoce i szybko mieszam, aby owoce nasiąka olejem. Gdy owoce nasiąkało olejem dodam sól i dalej mieszam. Gdy owoce nasiąkało solą dodam odrobinę wody i dalej mieszam (teraz gdy dodałem wody można zwiększyć ogień, aby szybciej smażyło a owoce się nie przepala, bo jest trochę wody).

Opcjonalnie: Po chwilę smażenia dodam łyżkę sosu rybnego (UWAGA: jeśli planujesz dodać sos rybny, to wcześniej daj mniej soli, bo sos rybny jest słony!)
Na 1-2 minut przed zaplanowanym wyłączenia kuchenki, dodam łyżkę sosu ostrygowego.

Podsmażę jeszcze 1-2 minuty, gdy owoce już nie jest surowa a jeszcze twarda, to już jest gotowa. Dodam resztę czosnku, mieszam i wyłączam kuchenkę.

Całość procesu gotowania trwało dosłownie tylko kilka minut. (jeśli ktoś lubi bardziej miękkie, to sobie smaży dłużej, ale wg. mnie warzywa czy owoce (np. cukinia, kalarepa, dynia, kolczoch itd.) podsmaży na chrupiąco, tzn. nie jest surowa a jeszcze jest twarda ma lepszy smak niż gotowania na miękkie.

Dodatkowo jak kto woli może dodać przyprawy: pieprz, cebula zielona itd.

To jest najprostszy przepis, można smażyć z mięsem, proces jest podobny tyle, że najpierw smażymy mięso, gdy mięso będzie prawie dobre dopiero dodajemy owoce kolczocha i smażymy kilka minut do momentu, gdy owoce nie będzie surowe.

Zdjęcia ilustrowane

Kolczoch jadalny podsmażone z czosnkiem

Kolczoch jadalny pokrojone na plasterki w misce drewnianej
Kolczoch jadalny pokrojone na plasterki
Siekany czosnek na desce
Siekany czosnek
Smażony czosnek na oleju w garnku
Czosnek smażony w garnku z odrobiną oleju
Kolczoch jadalny smażony w garnku
Gdy czosnek zaczynało się pachnieć, dodałem pokrojony kolczoch jadalny i mieszam.

Kolczoch jadalny podsmażone z marchewką i czosnkiem

Kolczoch jadalny i marchewki
Składniki: 2 kolczochy jadalne, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku (nie ma na zdjęciu)
Pokrojone kolczochy jadalne i marchewki
Kolczochy jadalne i marchewki obierane i pokrojone na cienkie plasterki o grubości ok. 2mm
Kolczoch jadalny i marchewki  podsmażone z czosnkiem w garnku
Kolczoch jadalny i marchewki podsmażone z czosnkiem w garnku

 

O mnie

Nazywam się Dang Sy Kien (Đặng Sỹ Kiên), mieszkam w Polsce od 1983r. Co jakiś czas lecę do Wietnamu odwiedzić swoją rodzinę w Hanoi. W Polsce znajomi czasami mnie pytali o Wietnamie, np. Jakie są popularne danie wietnamskie? Jaka religia tam jest? Dlaczego amerykanie przyjechali do Wietnamu? Itd. Właśnie dlatego utworzyłem ten blog o Wietnamie, aby opisać coś o Wietnamie. Zaczynałem robić ten blog kilka lat temu, jednak nie miałem czasu, aby systematycznie dodawać wpisy, artykułu na blogu, pisanie nie jest moją mocną stroną, bardzo powoli mi to idzie, zwłaszcza, że ciągle mi brakuje czasu, oprócz pracy, obowiązku w domu, mam jeszcze inne zainteresowania, interesuję się ogrodnictwem i ziołolecznictwem, w wolnym czasie lubię coś porobić na ogródku, sadzić, zbierać zioła i robić nalewki, syropy do własnego użytku. Od dłuższego czasu oprócz chodzenia do dentysty, to ja nie chodzę do innych lekarzy, sam dbam o swoje zdrowie i sam sobie leczę ziołami.

Aha prawie zapomniałem pisać, że jeszcze interesuję się robieniem wino domowe, od lat robię wino domowe, na początku robiłem wino z ryżu, później, gdy miałem dostęp do ogródka, mam własne owoce, zwłaszcza winogrono, to robię wino owocowe i gronowe, nie robię wg. przepisu, zawsze robię na oko i zawsze mi wychodzi. Co prawda, że czasami mi wychodziło albo za słodkie, albo mniej słodkie, wtedy pomieszam ich ze sobą i wychodzi znakomite wino, które smakuje wszystkim moim znajomym.

Jak już pisałem, że interesuję się ogrodnictwem i ziołolecznictwem, na ogródku i w domu (w doniczkach) sadzę różne zioła, od dłuższego czasu miałem na myśl, aby utworzyć blog o ziołolecznictwem, ale niestety nie mam na to czasu i do tej pory nie mam jeszcze blogu o ziołolecznictwa. Chciałbym na swoim blogu pisać o moich ziołach: Złoty wąs, Żyworódka, Żywokost, Cytryniec chiński, Geranium, Aloes, itd.

Ja jestem perfekcjonistą, wszystko robię dokładnie, starannie i niestety to mi zajmuje bardzo dużo czasu, dlatego nie mam czasu, aby pisać teksty do umieszczania na blogu. Ja zajmuję się projektowaniem stron internetowych, i bardzo dużo czasu poświęcam na naukę, cały czas się uczę, aby poznać najnowszych technik z dziedziny projektowania stron internetowych. Ja jestem jednym z pierwszych wykonawców stron internetowych, którzy zaczynali robić stron responsywnych (RWD). Gdy ja przestałem już robić stron zwykłych z stałą szerokością i robiłem tylko i wyłącznie stron responsywnych dostosowanych do różnych urządzeń: komputerów, tabletów i smartfonów, to inni wykonawcy wtedy dalej robili i oferowali klientom zwykłych stron z stałą szerokością.

Obecnie przy projektowaniu stron internetowych nie piszę już tradycyjnych arkuszy stylów css, zamiast tego piszę w LESS (osoby, którzy zajmują się projektowaniem stron internetowych zapewne wiedzą co to jest LESS). Jak już wyżej pisałem, że jestem perfekcjonistą, dlatego zawsze robię strony internetowe bardzo starannie, strony mają czyste, przejrzyste kody źródłowe. Podczas robienia strony na bieżąco testuję stronę na każdym etapie pracy, testuję na wszystkich przeglądarkach: FireFox, Google Chrome, Opera, Internet explorer, Safari. Testuję nie tylko na komputerze ale także na tabletach i smartfonach.

Często spotkam w Internecie beznadziejnych stron, które były zrobione nie starannie, one tylko ładnie wyglądają, ale gdy zaglądam do kodów źródłowych, to szkoda słów! Niestety wiele właścicieli stron internetowych, albo nie wiedzą, albo wybierają wykonawców, którzy oferują tanich stron internetowych, no i potem dostają takie strony beznadziejne, wg. mnie to pieniądze wydane na takie beznadziejne strony są to pieniądze wyrzucane w błoto! Ja takich tandetnych stron nie robię, a to dlaczego? Bo ja jestem perfekcjonistą! Jak już coś robię, to musi być dobrze zrobione!

Search